maandag, februari 05, 2007

Amersfoortse Bergcross 2007

Door het uitblijven van een echte winter is het wel prachtig loopweer voor de traditionele crossen. Een paar weken geleden liep ik nog in het zonnetje in Baarn en gistermiddag was het ook weer mooi weer in Amersfoort bij de 16e Bergcross. Twee jaar geleden liep hier ook al een keer. Toen liep ik één van mijn snelste wedstrijdjes ooit. Ik was benieuwd hoe het nu zou gaan.

Omdat het 's morgens nog fris was, besloot ik toch in een lange tight en een shirt met lange moauwen te lopen. Een extra shirt liet ik uit, ik vind het al snel warm als ik loop. Bij de inschrijving kwam ik Erik tegen die gekozen had voor korte broek en een shirt met korte mouwen. Titus was er ook en wat warmer gekleed. Concurrentie genoeg, want Theo was er ook, net als Elly en Anita en van de C-groep troffen we ook nog twee rappe mannen.

Bij de start hoorde ik dat wegens een omgevallen boom de rondjes 150 meter langer waren geworden. De totaalafstand werd nu 9400 meter in plaats van 8800. De vorige keer stond er maar een klein groepje aan de start en was ik snel weg. Nu had het mooie weer blijkbaar veel lopers uit hun huizen gelokt. Dat beloofde dringen te worden op de smalle paadjes. Ik stond nu niet vooraan, moest behoorlijk wat slalommen om een beetje ruimte te krijgen. Na zo'n anderhalve kilometer had ik wel een groepje gevonden waarin ik dacht mee te kunnen lopen. Erik was ook aangehaakt en Titus liep er iets achter.

Maar de Bergcross gaat op en neer en niet iedereen gaat even vlot de bergjes op. Al snel viel het groepje uitelkaar. Ik ging vlotter dan de meesten naar boven, maar op de "vlakke" stukken waren anderen weer sneller. Het eerste rondje had duidelijk weer behoorlijk veel gekost, maar ging ook heel snel (ca 10 minuten). Tijd om een beetje gas terug te nemen en dat ging vanzelf. De C-lopers verdwenen langzaam uit het zicht, maar Erik en Titus kwam niet dichterbij en in mijn directe omgeving liepen ook nog steeds dezelfde mannen, waarmee ik af en toe stuivertje wisselde. Het tweede rondje ging iets langzamer (10.30). Het derde rondje liep ik op reserve om nog wat over te houden voor de laatste ronde. Ik trok me af en toe op aan snellere lopers die me inhaalden. Na 10.50 ging ik de laatste ronde in. Erik en Titus liepen nog steeds achter me, maar de afstand was niet heel groot.

Met nog zo'n 1000 meter te gaan had Titus Erik achterhaald. Hij riep me toe: "Foute boel, Richard". Dat gaf me voldoende energie om er nog een versnelling uit te persen. Ik wist zelfs een andere loper, die een eindje voor me liep, weer in te halen en finishte net boven de 42 minuten (laatste ronde van ongeveer 10.40).

Het was weer een pittig loopje en ik zat er na die tijd ook even goed doorheen. Vooraf had ik een iets snellere tijd verwacht, maar gezien het verloop was ik toch erg tevreden.

1 opmerking:

Peter Ipema zei

Koukleum! Ik liep gisteren ook een cross, om 9.30, in korte broek en shirt. Gewoon hard lopen, dan blijf je warm. Ik liep 8k in 36.10, ben dus ook op de weg terug.

Groeten, Peter I.