zaterdag, oktober 02, 2010

Een halve minuut af van mijn PR

Eenmaal per jaar organiseert de AV Pijnenburg clubkampioenschappen op de baan. Al sinds 2006 had ik daar door verschillende oorzaken niet aan deelgenomen, maar vandaag stond ik weer aan de start. Omdat weblogger Gert sinds kort ook lid is van de club, was dit de gelegenheid om heen eens in levende lijve te ontmoeten. Direct bij de ingang liep ik al tegen hem aan, hij had net zijn startnummer ontvangen. Het was zijn eerste 3 kilometer, dus elke tijd zou al een PR zijn, maar 13 minuten leek hem een mooi streven. Voor me zelf had ik de lat wat hoger gelegd, in 2006 liep 11:56. Ik wilde nu in ieder geval onder de 12 minuten lopen.

Na het omkleden ging ik lekker inlopen over een stukje Sylvestercross parcours. Ik had er genoeg tijd voor. Na het inlopen had ik het idee dat 20 minuten ook een mooie tijd zou zijn, maar dat gevoel hoort bij het inlopen. Omdat ik nog ruim tien minuten had voor de start en deed ik nog wat oefeningen op de baan. Nu begon ik wel lekker warm te worden en ik nestelde me een beetje vooraan bij de start. Als wedstrijdloper vond ik dat ik wel recht had op een goeie positie. We startten namelijk samen met de C- en D-recreanten, in totaal ruim 50 atleten. Achteraan starten zou veel oponthoud en extra meters betekenen.

Een gevaar van een baanwedstrijd is dat je te snel van start gaat, het loopt heel lekker en makkelijk. Ondertussen weet ik dat ik het best eerst kan aansluiten bij een aantal lopers als Berend of Edgar. Zij lopen constant en een mooi tempo en zouden rond de 12 minuten kunnen uitkomen. Na de eerste kilometer kon ik dan besluiten nog een beetje te versnellen. Peter sloot ook aan en met z'n vieren haalden langzaam wat te snel gestarte recreanten in. Na twee rondjes versnelde Berend een beetje en liet Edgar een gaatje vallen. Ik ging er voorbij en we lieten Edgar achter. Weer ruim twee rondjes verder versnelde Peter en moest ook Berend er af. Ongeveer op dat punt haalden we Martin in die ook veel sneller gestart was.

Met nog twee rondjes te gaan moest ik ook een klein gaatje naar Peter toestaan. Maar het gat werd niet al te groot. In de laatste ronde zag ik dat Berend mij niet meer zou inhalen en ik probeerde nog naar Peter toe te lopen, maar hij had ook nog iets over voor een eindsprintje. Het maakte me niet uit, ik kwam over de streep in 11:27, een halve minuut sneller dan mijn PR. Bovendien had ik het gevoel een mooi opgebouwde race gelopen te hebben. Op mijn horloge kwam ik op kilometertijden van 3:52; 3:48 en 3:47.

In het totale veld was ik 9e, maar door de vele verschillende categorie├źn sleepte ik zelfs een tweede plaats bij de Masters uit het vuur. De eerlijkheid gebied te zeggen dat er een aantal snellere atleten ontbrak aan de start.

2 opmerkingen:

Gert zei

Een mooie negatieve split gelopen, een prachtige eindtijd en bovendien een forse verbetering van je PR. Met recht een prestatie om trots op te zijn!

Richard zei

De medaille hangt boven mijn bed :-)