woensdag, april 18, 2007

Beste tijd van dit seizoen.

De Zomeravondcup van Hellas in Utrecht bestaat uit vier wedstrijdjes op twee verschillende parcoursen van 10 kilometer. Van de twee heeft Maarschalkerweerd de naam het snelste parcours te zijn. Gisteravond was de eerste wedstrijd op Maarschalkerweerd. Bovendien was het na het warme weekend weer flink afgekoeld en stond er niet te veel wind, dus de loopomstandigheden waren prima. Voor mijn werk zit ik momenteel in de Uithof, niets stond mijn deelname in de weg en ik was ruim op tijd op de atletiekbaan Maarschalkerweerd.

Voor zover ik wist zou er geen grote delegatie van de D-groep aanwezig zijn. Ik had wel vernomen dat een aantal lopers uit de C-groep van Harry zouden meedoen. Tijdens het inlopen zag ik inderdaad Christiaan, Dirk en Bart verschijnen en kort daarop ook nog een paar wedstrijdlopers. Christiaan had al meer Pijnenburgers gezien, blijkbaar was de complete groep van André present.

Bij de start was het wat chaotisch, want er moesten nog diverse auto's passeren. Het gevolg was dat ik wat verder naar achteren kwam te staan op het smalle weggetje. Dat kostte me een aantal seconden bij de start. Samen met Dirk en Christiaan liepen we langs de rand van het uitgestrekte deelnemersveld voorzichtig naar voren. Deze keer deed ik dat rustig aan, in de hoop wat meer over te houden voor later. Een eindje voor me zag ik René, die altijd garant staat voor een bliksemstart, die zou ik later wel weer tegenkomen. De eerste kilometer ging door de drukte in 4.33, maar ondertussen was ik wel op tempo gekomen.

Langzaam liep ik weg bij Dirk en Christiaan. Steeds kon ik me weer optrekken naar lopers die een eindje voor me liepen. De tweede kilometer ging een stuk sneller: 4.07, ik trok een beetje aan de rem, want er moesten nog 8 kilometers volgen. Bij kilometer 3 (4.13) had ik René te pakken. De vierde en vijfde kilometer gingen nog iets rustiger in 4.16 en 4.20. Toch had ik het gevoel dat ik veel had gehad aan de training van vorige week, ik ging hard, maar kon dat ook goed volhouden. In kilometer 6 en 7 liep ik met twee anderen kop-over-kop en de snelheid ging weer wat omhoog (4.16 en 4.14). Het duo moest echter lossen en ik moest alleen het stukje tegen de wind in (4.21 op kilometer 8).

Met nog twee kilometer te gaan kwamen een paar snellere mannen van achteren. Dat gaf een extra stimulans en ik wist nog weer wat te versnellen: 4.13 in de negende kilometer. In de laatste kilometer kwam iemand voorbij en tot mijn verbazing herkende ik Christiaan. Hij had blijkbaar nog veel over. Ik probeerde hem te volgen, maar kon dat niet volhouden. Hij finishte net voor me, maar met een blik op de klok wist er nog net een een tijd onder de 42.50 uit te persen en mijn laatste kilometer was met 4.10 toch nog lekker snel.

Met 42.46 was ik dik tevreden. Ik was dit seizoen nog niet zo snel geweest en alleen mijn PR, gelopen in januari 2006 is sneller. Bovendien heb ik een vlakke race gelopen, waarin de tweede helft zelfs iets sneller was dan de eerste.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

een tip voor de volgende keer, niet al te vroeg klaar gaan staan om te starten, bij dit soort loopjes kan je prima de laatste twee minuten naar de start, en dus redenlijk vooraan staan, al moet je natuurlijk wel een beetje je plaats kennen :-), maar goed gelopen

Richard zei

Bedankt voor de tip. Ik had deze start verkeerd ingeschat, meestal wordt er vanachter ingevoegd. Een beetje op tijd bij de start staan betekent dan dat je juist wel vooraan staat. En natuurlijk wil ik de toppers (iedereen die de 10 onder de 40 loopt) niet voor de voeten lopen.