zondag, juni 10, 2012

Haasklus: Stoomtramloop

Vooraf lijkt een halve marathon in juni niet echt geschikt om voluit te gaan voor een hele snelle tijd of misschien zelfs een PR. Met dat in gedachten vond ik dit dus een mooie gelegenheid om met collega Leon mee te lopen om hem naar betere tijd te helpen dan vorig jaar in Eindhoven. Het moest toch in ieder geval wel onder de twee uur. kunnen. Als evenement hadden we de Stoomtramloop van Medemblik naar Hoorn uitgekozen. Dat is een leuke kleinschalige loop met als extraatje een ritje in de stoomtram van Hoorn naar Medemblik. De route volgt daarna zo ongeveer het parcours van de stoomtram over smalle weggetjes en fietspaden en af en toe door pittoreske plaatsjes als Het Westeinde en Midwoud.

Vandaag was het stralend weer, maar niet te warm en de wind was dan wel hoofdzakelijk tegen, maar niet zo hard als de dagen hoiervoor en eigenlijk precies lekker voor de verkoeling. Leon verwachtte ongeveer 5:15 per km te gaan lopen. Toch wel een stukje harder dan de 5:40 die ik had bedacht om net onder 2 uur uit te komen. Ik was benieuwd of het niet te hard was, maar liet hem het tempo aangeven. Al direct vanaf de start zaten we hier zelfs nog ruim onder, met kilometers tussen 5:10 en zelfs net onder de 5 minuten. Ik checkte regelmatig bij Leon of het niet te hard ging. Hij moest nog wat overhouden voor de laatste 5 kilometers. Maar het leek makkelijk te gaan. Ik liep ook makkelijk mee, gaf wat aanwijzingen over de te volgen ideale lijn en zorgde dat we onderweg genoeg te drinken konden mee nemen. Samen liepen we een mooi vlak tempo aan de kop van een klein groepje en dat hielden we keurig vol tot 11 kilometer.
 (foto: Melvin Tuil)

Daarna volgde een stuk pal tegen de wind in en viel het tempo een beetje terug, vanaf nu gingen de kilometers tussen 5:10 en 5:20. We hadden echter ondertussen ruim 2 minuten voorsprong opgebouwd op het schema van 5:15. Onder de 2 uur zouden we wel gaan halen, maar misschien ook onder 1:50 en hoe ver dan? Ik probeerde Leon te motiveren om vanaf 17 kilometer weer een beetje aan te zetten. En in de laatste kilometer zouden we nog versnellen om te proberen een mensen in te halen. De kilometers vlogen voor bij en voor we het wisten zagen we het bordje 20 kilometer. Iets voor ons liep nog iemand in een lichtblauw shirt. Dat werd ons mikpunt voor een snelle laatste kilometer. Bij op draaien van de baan hadden we hem bijna te pakken. Eenmaal op de baan gooide ik er nog een versnelling uit om nog een paar andere lopers in te halen. Even alles er uit en nog net binnen 1:48 kwam ik over de streep. Leon volgde iets later, net voor het lichtblauwe shirt net boven de 1:48. Officiƫle uitslagen: 1:47:50 en 1:48:12. Daarmee hadden we ruim aan de verwachting voldaan.

Geen opmerkingen: