woensdag, april 29, 2015

Vijftig plus, veertig min

Gister was onder perfecte loopomstandigheden de tweede wedstrijd van de Zomeravondcup bij Maarschalkerweerd in Utrecht. De zon scheen het was met een graad of 10 niet al te warm en de wind was al wat aan het afnemen. Zoals altijd wordt deze wedstrijd bezocht door een goed regionaal deelnemersveld inclusief een flinke delegatie uit Soest. Deze keer stonden aan de start Bart E, Bart vd B, Bas, Dirk, Erik, Jos, Maarten, Marcel, Martin, Titus, Theo en ik. Bij het inlopen kwamen we ook Wim nog tegen die ons op de fiets weer zou aanmoedigen. Bij de start stonden The0, Martin, Titus, Jos, Erik en ik dicht bij elkaar en wisselden onze ambities uit. Aangezien het de eerste wedstrijd van Erik was sinds lange tijd hoopte hij rond 40 minuten te lopen. Voor Martin, Titus en mij is het doorbreken van de 40-minutengrens een lang gekoesterde wens. Jos riep dat we hem dan maar moesten volgen, maar uit ervaring wist ik dat Jos net te hard gaat en van Erik verwachte ik dat ook. Een jongedame in onze nabijheid wilde graag met ons mee.

Het eerste stuk over de baan is altijd een beetje druk en chaotisch. Bijna eindigde mijn race al binnen 150 meter, op het laatste moment zag ik dat er toch pilonnen stonden om de lopers in de juiste (buitenste drie) banen te houden. Met een soort sprong wist ik er één te ontwijken die plots voor mijn voeten opdook. Verder gebruikte ik deze eerste 700 meter om een beetje op tempo te komen en forceerde ik vooral niet om nog even snel wat mensen in te halen. het tempo ging wel langzaamaan omhoog zo dat ik Titus kon volgen die door binnenbocht voorbij kwam en het gat met Erik werd niet al te groot. Ondanks dat we volgens mij rustig begonnen, ging de eerste kilometer volgens mijn Garmin in 3:46. Ik sloot aan bij een groep waarin ook Erik, volgens mij volgden Titus en Martin en de dame met bril op redelijk korte afstand. Ik voelde dat we hard gingen, maar ook dat ik niet in het rood liep. De snelheid bleef mooi tussen 3:50 en 3:55 per kilometer, waarbij natuurlijk geldt dat de kilometers op mijn Garmin net iets korter zijn dan volgens de parcoursmeter, na 5 kilometer had ik een verschil van ongeveer 90 meter. Ondertussen was de groep een beetje uit elkaar gevallen. Erik had wat versneld en liep zo'n 20 meter voor me, met daar achter het snelle deel van de groep, een stukje achter me liep het langzame deel en ik zwom er een beetje tussen in. Ik wist dat we in het tweede deel nog een beetje tegenwind konden krijgen en wilde dus eigenlijk weer in een groep lopen. Zonder echt te forceren kroop ik heel langzaam naar de staart van de groep voor me toe en in het stukje achter fort Marschalkerweerd rond het 5 km punt zat ik er bij. Ik kon direct een beetje opschuiven omdat er wat mensen door de groep heen zakten, die waren even daarvoor ingehaald. Rond 6 kilometer kwam ik achter een loper in een oranje shirt die langzaam naar de kop van de groep toeliep en waar ik mooi uit de wind van kon profiteren. Erik was ondertussen al een aardig stukje verder en begon in te lopen op Jos.

Op het moment dat de man in oranje shirt de kop van de groep overnam, leek het of hij stil viel. Ik ging er voorbij en de oorspronkelijke koploper, een langere man met een wit shirt, nam het tempo weer over. Tussen 7 en 8 volgde mijn langzaamste kilometer met 4:01. Ik zag echter dat ik een marge van bijna 30 seconden had ten opzichte van het schema van 40 minuten. Nu liep ik samen met deze man in een wit shirt. Hij deed het meeste kopwerk en we kwamen bij een groepje met twee dames en Manuel. Meestal eindig ik ruim achter Manuel, deze keer haalde ik hem in in de laatste kilometer. De man in het witte shirt had nog iets meer over dan ik en ik moest hem laten gaan. Bij het betreden van de baan hoorde ik de speaker zeggen dat de klok nu richting 38:20 ging, Alsof ik nog meer motivatie nodig had, zie mijn slotsnelheid van 3:22. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik later op de uitslagen zag dat ik zelfs onder 39:30 had gelopen: 39:21

Dat het ideale omstandigheden waren blijkt ok uit de regen aan PR's van de overige Pijnenburgers: Bas, Bart E, Maarten, Martin, Titus waren nog nooit sneller.

Geen opmerkingen: