donderdag, oktober 21, 2021

Testen, testen, testen.

Als trainer ga ik ongeveer wekelijks op pad met een groep van enthousiaste atleten die met veel plezier hun best doen.  Als je wat beter kijkt zie je de onderlinge verschillen in geslacht, leeftijd, lengte, gewicht, …. En binnen de groep weet iedereen ook dat niet alle lopers even hard gaan. Als gevolg daarvan zijn de snellere lopers dan eerder klaar met hun opdracht en moeten wachten, langzamere lopers hebben soms de neiging om harder te lopen dan goed voor ze is, met een grotere kans op blessures. Zeker bij grotere verschillen binnen een groep moet je daarom als trainer differentiëren, door bijvoorbeeld snellere lopers langere intervallen of meer herhalingen te laten lopen. 

Voorheen werd vooral getraind in hartslagzones. Tegenwoordig worden tempo's gebruikt om de beoogde trainingsintensiteit aan te geven. Bij bijvoorbeeld Jack Daniels Running Formula bepaal je dit aan de hand van een actuele wedstrijdprestatie, dat kom op een 10 kilometer zijn, maar ook iedere andere willekeurige afstand of een coopertest kan gebruikt worden. Je moet dan dus wel weten hoe snel een loper op dit moment is. Je kunt dit proberen te achterhalen door observatie tijdens de training, maar veel nauwkeuriger zijn testloopjes, bij gebrek aan wedstrijden. Als je regelmatig test, heb je een actueel beeld van het niveau van de loper en daarnaast kun je zien of iemand voor- dan  wel achteruit gaat.

We hebben daarom vrij regelmatig testloopjes* in het programma zitten, het zijn ook piekmomentjes waar we naar toewerken en zo zorgen ze voor een extra trainingsprikkel. Ondertussen hebben we gegevens verzameld vanaf januari 2020, met coopertests en testloopjes. Op basis hiervan berekenen we de VDOT** waarde van de loper en de bij dat niveau horende tijden op 3, 5 of 10 kilometer. Na ieder meetmoment kunnen we er voor zorgen dat de training voor deze loper persoonlijk weer wordt bijgesteld aan zijn niveau. 

Bovendien kan ik er mooie grafiekjes van maken:

De rode lijn geeft de VDOT waarde (op de linker as). De andere lijnen geven de bijbehorende verwachte tijden op 3, 5 of 10 kilometer (zie de waarde op de rechter as). Alle lijnen beginnen op nul tot de datum van je eerste testloop. 

** De VDOT waarde komt uit Daniels Running Formula en is een soort conditiegetal. Met dit getal en de achterliggende formules kunnen we prestaties op verschillende afstanden met elkaar vergelijken. 

Geen opmerkingen: